010 - 321 61 45
Doe het zelf. Uitbesteden kost geld!
Home » Blog » Doe het zelf. Uitbesteden kost geld!

Doe het zelf. Uitbesteden kost geld!

Wij hebben best een moeilijk vak. Iedereen vindt namelijk dat hij er verstand van heeft en het zelf ook kan. Met een word-template en mobiele telefoon-foto’s, zet je snel een folder of banner in elkaar. Een logo en huisstijl koop je online uit voorraad en klaar. En tussen de vele website templates, zit er vast eentje die jou aanstaat. En als er eens wat wordt uitbesteed, dan worden eerst 6 bureaus met elkaar vergeleken. En wordt onderhandeld over de prijs.

Het is de trend van vandaag.

Hoewel, mijn eerste ervaring met dit fenomeen is van jaren geleden. Voor een internationale campagne moesten we mannelijke modellen selecteren. De Duitse directeur eiste dat zijn vrouw dit zou doen. Eenmaal gereed, bleek de campagne in Azië niet werkbaar. De modellen met haar op handen en onderarmen mochten bij zijn vrouw dan wel erg goed in de smaak vallen, de Aziatische markt associeerde de modellen met apen.

Grafisch design als wegwerkartikel

Vandaag is het heel normaal. Waar je vroeger voor jaren het vaste bureau was, ben je nu één van de vele ‘preferred suppliers’, waaronder zzp-ers die in de avonduren bijklussen. Een zorgvuldig opgebouwde krachtige positionering, wordt beïnvloed door de vele verschillende handjes die eraan werken. Maar ja, het is goedkoop en als het niet werkt, maken we gewoon wat nieuws. De levenscyclus van grafisch design overstijgt amper die van een pak melk.

Onze uurtarieven

Door die instelling staan ook de tarieven onder druk. Een advocaat kan met droge ogen tussen de 150 en 240 euro per uur berekenen, ex btw en kantoorkosten. Een uur sleutelen bij mijn autodealer, kost 75 eu (ex btw) en voor een uurtje bij de startende mondhygieniste betaal je minimaal 280 euro. Het tarief van de grafisch vormgever, communicatie strateeg of art director? Ze komen niet eens in de buurt! Komen ze ter sprake, dan is 100 euro al snel teveel. Hoezo? Wij hebben ook jarenlang gestudeerd en hebben inmiddels decennia lange ervaring.

Handig inkopen?

Ik klaag niet hoor en moet er eigenlijk wel om lachen. Wij hebben het leukste vak van de wereld. En wie voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, gun ik het succes van zijn onderhandeling- en inkoopcapaciteit. Oja, ik ben ook best handig met de scalpel. En tegen een zeer interessant concurrerend uurtarief. Of doe het gewoon zelf. Op YouTube staat vast wel een spoedcursus.

Milan Verwoerd.« Terug naar het overzicht